Wat is IDDSI?

IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen. Het doel is om wereldwijd dezelfde terminologie voor consistentie-aanpassingen te gebruiken; in verschillende landen wordt het raamwerk al geïmplementeerd in verschillende zorginstellingen.

Zie ook https://iddsi.org/framework/

Het IDDSI-raamwerk bestaat uit 8 verschillende niveaus.
– Niveau 0-3 gaan over dranken, waarbij 0 staat voor normale, dunne dranken tot niveau 3 waarbij je moet denken aan dikkere dranken als pap, smoothies, etc.

– Niveau 4 is gedeeltelijk drank/eten. Eten wordt dermate gemalen met vloeistof totdat het een zeer dikvloeibare consistentie is geworden zonder stukjes. Dranken kunnen tegelijkertijd ook tot die dikte horen, de wat dikkere pudding, dikke fruitsmoothies. Deze consistentie kan je makkelijk testen door de vloeistof op een vork te scheppen. De vloeistof hoort op de vork te blijven liggen, zonder dat het door de tanden van de vork heen druppelt.

– Niveau 5-7 gaan over vaste voeding. Waarbij 5 staat voor fijngemalen eten waar minimale stukjes in voorkomen, niveau 6 voor zachte producten als pannenkoeken, zachte groenten en zacht vlees en niveau 7 voor een normaal dieet met ook harde producten.
Voor eten geldt het zo dat wanneer je bijvoorbeeld eten op niveau 6 kan eten, recepten op niveau 4 en 5 ook automatisch veilig zijn. Dit geldt andersom uiteraard niet!

Een logopedist geeft adviezen over welke consistentie geschikt is voor een persoon met slikproblemen, afhankelijk van de aard van het slikprobleem. Vraag altijd om advies aan de behandeld logopedist!


De temperatuur van het eten en drinken en hoe lang het staat voordat het geconsumeerd wordt, heeft invloed op de uiteindelijke consistentie. Kijk altijd goed naar de consistentie, voordat je deze serveert of nuttigt. Controleer of een consistentie helemaal glad is, wanneer de persoon met slikproblemen dit nodig heeft.